Gemiddeld opleidingsbudget 700 euro per jaar
Opleidingen Algemeen
Team SKO
Opleidingen Algemeen
01/28/2024
1 min
0

Geld voor opleidingen blijft vaak onbenut liggen bij bedrijven

01/28/2024
1 min
0

Gemiddeld krijgt een werknemer zo'n 700 euro per jaar om aan opleidingen te besteden

In Nederland laten zowel werknemers als werkgevers elk jaar veel geld liggen, dat bedoeld is voor opleidingen.

Jaarlijks is 4,2 miljard euro beschikbaar voor opleidingen en trainingen

Werkgevers stoppen jaarlijks zo'n 4,2 miljard euro in potjes voor opleidingen en trainingen. Gemiddeld krijgt elke werknemer zo'n 700 euro per jaar om aan opleidingen te besteden. Maar uit recent onderzoek (december 2023) van werkgeversvereniging AWVN (de grootste werkgeversvereniging van Nederland) blijkt dat maar 55% van dat geld ook echt wordt gebruikt. Dat betekent dus dat er heel veel onbenut blijft liggen. En dat geld wil een werkgever dus graag in jou investeren!

In bijna 80% van de cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen (avr's) staan afspraken over leren, ontwikkeling en scholing. Er worden veel verschillende afspraken gemaakt. In 75% van de cao's en avr's worden afspraken gemaakt over opleidingsbudgetten.

Waarom blijft dit geld liggen?

Uit het onderzoek van ANVR blijkt dat werknemers vaak te veel werk en te weinig tijd hebben om een cursus te volgen. Het is moeilijk om werk en privé in balans te houden, en daarom is het lastig om buiten werktijd een opleiding te doen.

Het onderzoek laat ook zien dat oudere werknemers soms niet enthousiast zijn om een cursus te doen.

Heel belangrijk dat werknemers blijven leren

De werkgeversvereniging benadrukt dat het heel belangrijk is dat werknemers blijven leren, niet alleen om bij te blijven, maar ook om makkelijk van baan te kunnen veranderen als dat nodig is. Er is veel geld dat niet wordt gebruikt, en dat is zonde van de kansen die er zijn.

Wat betekent dit voor jou?

Wil jij een opleiding of cursus volgen? Maar vind je het (te) veel geld om zelf te betalen?
Ga het gesprek aan met je werkgever! Je hebt 75% kans dat er zelfs al afspraken liggen! En realiseer je dat je werkgever het graag voor je over heeft. Hij/zij heeft er voordeel bij dat jij een opleiding volgt. En daar hebben ze dus graag wat voor over! Schroom dus niet maar ga het gesprek aan met je werkgever!
Waarschijnlijk is hij/zij blij dat jij het initiatief neemt!

Reacties
Categorieën