Wat doet een salarisadministrateur?
Blogs Loonadministratie
Annemarie Vaes
Blogs Loonadministratie
06/23/2025
4 min
0

Wat doet een salarisadministrateur? Taken, salaris én het nut van het PDL-diploma

06/23/2025
4 min
0

In Nederland werken duizenden mensen in de salarisadministratie. Sommigen doen dat voor een groot bedrijf, anderen via een administratiekantoor, accountantskantoor of als zelfstandige. Wáár ze werken maakt niet uit. Eén ding hebben ze bijna altijd gemeen: ze hebben de opleiding Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL) gevolgd.

Volgens het NIRPA Trendonderzoek 2025 heeft 81% van de salarisprofessionals in Nederland het Praktijkdiploma Loonadministratie op zak. PDL is daarmee dé opleiding voor salarisadministrateurs.


Wat doet een salarisadministrateur precies?

Wat doet een salarisadministrateur? Wat voor taken heeft een salarisadministrateur?
Het werk van een salarisadministrateur is veelzijdiger dan vaak wordt gedacht. Natuurlijk zorg je er als salarisadministrateur voor dat medewerkers op tijd het loon ontvangen waar ze recht op hebben, maar daar houdt het niet op.
Als salarisadministrateur ben je een spil in de organisatie: je bent verantwoordelijk voor correcte verwerking van allerlei gegevens die direct gevolgen hebben voor medewerkers én voor de belastingdienst. Dat vraagt om nauwkeurigheid, actuele kennis van wet- en regelgeving en goede communicatieve vaardigheden.

Gemiddeld besteden salarisprofessionals hun tijd aan (bron: NIRPA Trendonderzoek 2025):

  • 23%: het uitvoeren van controles
  • 21%: het verwerken van mutaties (bijvoorbeeld bij ziekte, verlof, uitdienst)
  • 22%: het beantwoorden van vragen van medewerkers of klanten
  • 15%: het adviseren van HR of leidinggevenden
  •   7%: het opstellen van loonaangiften
  • 12%: overige werkzaamheden, zoals het bijhouden van wetgeving.

De salarisadministratie speelt inmiddels een centrale rol binnen organisaties en is vaak nauw verbonden met HR en Finance.


Waar kun je werken als salarisadministrateur? 

Salarisadministrateurs zijn in bijna elke sector te vinden. Van zorg en onderwijs tot industrie en overheid. De manier waarop ze werken verschilt: sommigen zijn in dienst bij een bedrijf en verzorgen alleen de salarissen van collega’s, anderen doen juist de salarisverwerking voor meerdere klanten.

Uit het NIRPA Trendonderzoek 2025 blijkt dat salarisprofessionals in loondienst grofweg in twee hoofd functies werkzaam zijn:

  • 43% werkt intern en doet de salarisverwerking voor de eigen organisatie.
    Deze professionals zijn meestal onderdeel van een HR- of financiële afdeling en kennen hun collega’s persoonlijk.
  • 46% werkt extern en verwerkt salarissen voor andere organisaties.
    Denk aan mensen die bij een administratiekantoor, accountantskantoor of salarisbureau werken. Zij verzorgen de loonverwerking voor klanten uit verschillende sectoren.
  • 11% is zelfstandig ondernemer of eigenaar van een salarisadministratiekantoor met personeel.
    Deze groep neemt vaak meerdere klanten tegelijk onder zijn hoede.

Bovenstaande cijfers laten zien dat er verschillende werkvelden zijn voor salarisprofessionals. Je kunt kiezen voor een rol met veel klantcontact en afwisseling, zoals bij een administratiekantoor. Of je kiest juist voor een stabiele, interne functie binnen één organisatie.


Wat verdient een salarisadministrateur per jaar?

Volgens het NIRPA Trendonderzoek 2025 ligt het salaris van de meeste salarisadministrateurs tussen de €47.800 en €62.500 bruto per jaar. In dit bedrag zitten het vakantiegeld en vaste extra uitkeringen al inbegrepen. Bonussen en winstuitkeringen zijn daar nog niet bij opgeteld.

Veel salarisprofessionals ontvangen hiernaast een thuiswerkvergoeding of een reiskostenvergoeding van hun werkgever en/of hebben recht op een opleidingsbudget.


Salarisadministratie en thuiswerken

Thuiswerken is goed geregeld.

Het NIRPA geeft aan dat slechts ongeveer 24% van de ondervraagden volledig op kantoor werkt. De overige salarisprofessionals werken één of meerdere dagen per week thuis.

In totaal geeft 89% van de respondenten aan positief of zeer positief te zijn over thuiswerken.


Hoe word je salarisadministrateur?

De meest gevolgde route is het behalen van het Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL). Dit diploma is de standaard voor diegenen die (willen) werken als salarisadministrateur.

Meer dan 80% van de salarisprofessionals heeft het PDL diploma behaald.

Bij de opleiding PDL geldt echt: je bent nooit te oud om te leren. De leeftijden in de klassen PDL bij Avondopleidingen SKO zijn zeer divers. Deze varieert van ongeveer 20 tot en met 60 jaar.
Leuk is dat de leeftijden vaak heel mooi verdeeld zijn over de jaren:

  • 30% tot 40% van de cursisten is tussen de 20 en 30 jaar
  • 20% tot 30% van de cursisten is tussen de 30 en 40 jaar en
  • 30% tot 40% van de cursisten is tussen de 40 en 60 jaar.

De opleiding PDL is te vergelijken met MBO-4 niveau. Om de opleiding PDL te kunnen volgen is geen speciale vooropleiding nodig.
Werk je nog helemaal niet in de salarisadministratie, dan kan het wel verstandig zijn om eerst BKL te volgen. Dit hangt af van je vooropleiding en werkervaring. Neem gerust contact op met Avondopleidingen SKO als je twijfelt welke opleiding oor jou het meest geschikt zal zijn.

Na het behalen van het PDL-diploma kun je zelfstandig werken op een salarisadministratie en ben je in staat om op niveau te overleggen met collega’s, HR en de Belastingdienst.

Werkgevers hechten veel waarde aan het diploma PDL. Dit laten ze o.a. blijken door de opleiding bijna altijd te betalen voor hun medewerkers. Met het diploma PDL toon je aan dat je professioneel en zelfstandig kunt werken en dat je deskundig bent op het vakgebied van de loonadministratie.


De opleiding PDL bij Avondopleidingen SKO

Avondopleidingen SKO biedt de opleiding PDL aan als avondonderwijs. Op maandagavond kun je de opleiding in Vught volgen. Op dinsdagavond in Den Bosch.
De lessen zijn klassikaal. Je krijgt les van een ervaren professional uit de praktijk. Zij is zelf werkzaam in de salarisadministratie.

Je volgt de lessen:

  • in kleine groepen (maximaal 15 cursisten)
  • op maandagavond in Vught of dinsdagavond in Den Bosch
  • op locaties die goed bereikbaar zijn met auto (N65, A2, A59) of het openbaar vervoer (de locatie Den Bosch ligt naast Station 's-Hertogenbosch Oost)
  • en je kunt gratis voor de deur parkeren
  • de opleidingen starten zeker op de aangegeven locaties (dus geen last-minute-annuleringen omdat er te weinig cursisten zijn)

Het lesmateriaal wordt elk jaar aangepast aan de laatste wet- en regelgeving. Het sluit perfect aan op de examens van de Associatie voor Examinering. Er is voldoende ruimte voor uitleg, oefenen, vragen stellen en online trainen voor de examens.

naar info opleiding PDL


Reviews van oud-cursisten

Op de website klantenvertellen.nl kun je reviews vinden van cursisten die de opleiding PDL bij Avondopleidingen SKO hebben gevolgd. Een greep uit de reacties::

19 juni 2025 - 10/10   

“De docent kwam met voorbeelden en opdrachten in de les uit de dagelijkse praktijk. Zo wist je gelijk of je de theorie voldoende beheerste. Bij vragen per mail werd dezelfde dag meestal gereageerd. (...)
Zeker aan te bevelen!"

16 december 2024 - 9/10

“Duidelijke uitleg met fijne begeleiding en ruimte voor al je vragen."

16 december 2024 - 9/10

“Fijne lessen betrokken docent. Erg fijne docent daagt uit door extra vragen en opdrachten."

12 december 2023 – 10/10

"Fijn dat de lessen klassikaal zijn. Zo leren we van elkaar. Goede docente, legt goed de lesstof uit.”


Meer weten?

Interesse in salarisadministratie? Of wil je een landelijk diploma waarmee je zelfstandig kunt werken in een vakgebied met toekomst?

👉 Kijk dan op:
https://www.avondopleidingensko.nl/opleidingen/opleiding-praktijkdiploma-loonadministratie-pdl of download de PDF:
Factsheet opleiding PDL (PDF)

Wil je het gehele NIRPA Trendonderzoek 2025 bekijken?
👉 Klik dan hier:
https://nirpa.nl/trendonderzoek-salarisprofessionals/


Reacties
Categorieën